Biserica catolică "Sfântul Ştefan" - biserică în care se regăseşte din plin stilul gotic, specific acestor lăcaşe de cult. A fost construită în secolul XIX.


Catedrala Ortodoxă "Sfîntul Andrei" - un impozant lăcaş de cult, situat în vecinătatea parcului central. Poate găzdui în interior circa 1000 de credincioşi iar înălţimea turnului principal este de 47 de metri.


Muzeul "Casa de Vânătoare" - amenajat într-o clădire care a găzduit pe vremuri fosta casă de vânătoare a familiei nobiliare Bethlen, prezintă vizitatorilor o expoziţie atractivă şi interesantă de exponate cinegetice şi trofee vânătoreşti, prilejuind o incursiune de neuitat în lumea animalelor şi a vânătorii.


Centrul Nou - zonă amenajată la standarde estetice europene, cu pavaje şi rondouri de flori, spaţii verzi irigate modern, loc de promenadă pentru localnici alături de parcul central.
Monumenul Eroilor - triptic scupltural dedicat omagierii eroilor beclenari care au cazut la datorie, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă, pentru independenţa şi libertatea ţării. Monumentul este situat în zona centrală a oraşului, pe un ampasament de spaţiu verde şi aranjament floral, şi este compus din trei piese simbolice: Îngerul, Orga şi Înţeleptul, cu semnificaţii profunde legate de spiritualitatea, credinţa şi tradiţia poporului român.

Parcul Central - spaţiu de recreere şi relaxare străjuit de arbori şi copaci seculari, păstraţi din vechiul parc dendrologic al familiei nobiliare Bethlen, lângă care au mai fost plantaţi recent pomi tineri ce vor revigora acest loc al oraşului. Tot aici se gasesc decoruri şi ornamente artizanale din lemn, spaţii vrezi şi amenajări florale care dau un farmec aparte parcului.

Puntea suspendată peste râul Someş - cu o lungime de 144 de metri, este cea mai lungă punte suspendată din România.
Punctul de belvedere "La Cruce" - loc situat aproape de culmea cu înălţime maximă a dealului Bileag, unde este amenajat un punct de belvedere marcat cu o cruce impozantă, vizibilă din zona digului Someşului. La punctul de belvedere se ajunge după o drumeţie de aproximativ o jumătate de oră, pe câteva poteci de pădure, la umbra răcoroasă a frunzişului des, într-un urcuş uşor şi lin. Traseul porneşte din DN 17 C, imediat după ce se traversează puntea suspendată peste râul Someş, iar după o drumeţie reconfortantă pe cărari de pădure, efortul este răsplătit printr-o panoramă deosebită asupra oralului Beclean şi a împrejurimilor sale, precum şi printr-o privelişte de excepţie peste valea şerpuitoare a râului Someş.
Turism ecvestru - pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei se poate practica acest tip de turism, în urma înfiinţării Centrului de Ecoturism Ecvestru în cadrul Hergheliei Beclean, administrat de RNP - Romsilva - Direcţia Silvică Bistriţa. Programele se desfăşoară prin parcurgerea călare a unor trasee pe drumuri forestiere şi păşune, pe parcursul mai multor zile, zone de interes turistic deosebit. Astfel, turiştii pot admira frumuseţea Poienii Narciselor, a Lacului Lala, Vârfurile Ineu, Ineuţ şi Roşu. Se oferă şi alte surprize cum ar fi: prânz organizat la stâni, observaţii asupra faunei şi florei specifice Munţilor Rodnei. Grupurile de turişti sunt însoţite de ghizi autorizaţi de Ministerul Turismului.

Rezervaţii naturale: Rezervaţia mixtă "Ineu - Lala"; Piatra Corbului de la Budacul de Sus, parc geologic şi vegetal, situat în munţii Călimani; Muntele de sare de la Sărăţel; Zăvoaiele Borcutului; Rezervaţia Tăuşoare-Zalion de la Gersa; Rezervaţia naturală "Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor"; Peştera Jgheabul lui Zalion; Râpa Verde; Râpa cu păpuşi, Domneşti; Piatra Fântânele din Munţii Bârgău; Rezervaţia "La Sărătură" de la Blăjenii de Jos; Rezervaţia botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca (Munţii Rodnei); Poiana cu narcise de la Mogoşeni; Pădurea din şes de la Orheiu Bistriţei; Vulcanii noroioşi de la Monor; Lacul Cetaţele sau Tăul Căianului de la Căianu Mic; Râpa Mare de la Budacu de Sus; Râpa Neagră de la Budacu de Sus; Comarnic de la Cuşma; Valea Repede din Munţii Călimani; Rotunda-Preluci din Munţii Rodnei; Lacul Zagra, Zagra sau Tăul lui Alac"; Stânca Iedului-Bujdeie din Munţii Rodnei. Valea şi cheile Bistriţei, pornesc din munţii Călimani, de la altitudinea de 1.562 m şi se întind pe 65 km. Valea Repedea formează o rezervaţie vegetală complexă şi se întinde pe 7 km, printre formaţiunile vulcanice ale munţilor Călimani.

Peşteri: Peştera Izvorul Tăuşoarelor (în apropiere de Rebrişoara) - este cea mai adâncă peşteră din România (478.5m), iar galeriile subterane se întind pe aproximativ 16.5km; Peştera Jgheabul lui Zalion (prin diferenţa sa de nivel de 242 m, este a doua din România); Peştera Grota Zânelor; Peştera Maglei; Peştera Baia lui Schneider; Peştera Cobăşel.
Lacuri: Lacul Lala Mare sub vârful Ineu, lac glaciar, Munţii Rodnei; Lacul Lala Mic sub vârful Ineu, lac glaciar, Munţii Rodnei; Lacul Cetăţele cunoscut şi ca Tăul Căianului; Colibiţa - baraj artificial în Munţii Călimani; Tăul Zânelor; Lacul Zagra, Zagra.
Parcul dendrologic Arcalia (la 21 km est de Beclean, în apropierea satului Arcalia) - se întinde pe mai mult de 16 ha şi adăposteşte peste 150 de specii de copaci provenind din diverse zone ale lumii (salcâm japonez, brad argintiu, molid caucazian, etc).

Monumente de arhitectură: Ruinele Cetaţii Ciceului; Casa Argintarului Bistriţa; Turnul Dogarilor Bistriţa; Ruinele cetăţii Rodnei; Ruinele castrului roman Orheiu Bistriţei, Mănăstirea Minoriţilor, Biserica Evanghelică din centrul municipiului Bistriţa construită în urmă cu aproape 600 de ani.

Manastirea Nuseni este un asezamant monahal otodox situat in comuna Nuseni din judetul Bistrita-Nasaud. Manastirea Nuseni, ce poarta hramul Sfantul Ilie, este un important loc de pelerinaj pentru tot mai multe persoane din Bistrita-Nasaud, dar si din judetele limitrofe (Cluj, Mures, Maramures etc.).

Pensiunea Iris

welcome

Prin cazarea la pensiunea noastra va oferim confort, relaxare si siguranta în acelasi timp. Pe langa cele 35 de locuri de cazare dispunem si de 30 de locuri de parcare pentru clientii pensiunii

Despre Noi

about us

Pensiunea IRIS este locul ideal in care poti beneficia de confort si relaxare, intr-o atmosfera calda si prietenoasa, oferita de serviciile si dotarile sale, reprezinta un punct de atractie pentru turistii aflati in cautarea distractiei.

Restaurantul Iris

location

Va invitam saluați micul dejun, pranzul si cina în restaurantul nostru, cele mai rafinate gusturi în materie de gastronomie va vor fi satisfacute de meniul diversificat pe care vi-l punem la dispoziție